Σελίδες

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η διατροφική αξία του κρασιού


 
Ο οίνος είναι το πιο διαδεδομένο ποτό από την εποχή της αρχαιότητας. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμειγνύοντας το με νερό, σε αναλογία συνήθως 1:3 (ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού). Διέθεταν ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες) όσο και για την ψύξη του. Η πόση κρασιού που δεν είχε αναμειχθεί με νερό ("άκρατος οίνος") θεωρείτο βαρβαρότητα και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά τη διάρκεια ταξιδιών ως τονωτικό.
 
 Διαδεδομένη ήταν ακόμα η κατανάλωση κρασιού με μέλι καθώς και η χρήση μυρωδικών. Η προσθήκη αψίνθου στο κρασί ήταν επίσης γνωστή μέθοδος (αποδίδεται στον Ιπποκράτη και αναφέρεται ως "Ιπποκράτειος Οίνος") όπως και η προσθήκη ρητίνης. Το θέμα της επιδρασης του κρασιού έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια τον χώρο τηε Επιστήμης της Υγείας και της Ιατρικής. Ας πάμε να δούμε αναλυτικά τι είναι αυτό του κάνει το κρασί να είναι τόσο αξιοθαύμαστο ποτό.
Είναι γνωστό ότι ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδία. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, αναστέλλοντας τη σύνθεση μια πρωτείνης της ενδοθήλης-1, η οποία συντελλεί σημανιτκά στη σύνθεση αρωματικών πλακών στα αγγεία. Επίσης, το κρασί λόγω κάποιων ενώσεων που διαθέτει φυσικά, τις λεγόμενες πολυφαινόλες, ανεβάζει τα επίπεδα καλής χολυστερόλης του αίματος (HDL) ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα της κακής χολήστερόλης του αίματος (LDL).
Επιπλέον, το κρασί διαθέτει πολλές ευεγερτικές ιδιότητες. Από την αρχαίοτητα  καταγράφει τον σημαντικό ρόλο που έπαιζε στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας ο μούστος και τα παράγωγά του: το πετιμέζι ως μέσο διατροφικό –ιδιαίτερα ως υποκατάστατο της ζάχαρης– το κρασί ως μέσο θερμαντικό και φαρμακευτικό, το ξίδι ως αντισηπτικό . Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι αποτελεί σύμμαχος στον καρκίνο και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του. Αυτό οφείλεται στην ουσία ρεσβερατρόλη που έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το κρασί διαθέτει επίσης τις αντιοξειδωτικές ουσίες, τα φλαβονοειδή, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς με μία ήπια κατανάλωση.
Το κόκκινο κρασί χάρη στην αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, λειτουργεί προστατευτικά στους νευρώνες του εγκεφάλου. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση του, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσαχάιμερ, καθώς η ρεσβερατρόλη βοηθά στην επιβίωση των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Όσοι καταναλώνουν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού, και ειδικότερα κόκκινου κρασιού, φαίνεται να είναι πιο υγιείς από αυτόυς που καταναλώνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, καρκίνου του πνεύμονα και του πεπτικού συστήματος αλλά και με μικρότερη θνησιμότητα.
Η θρεπιτκή αξία του κρασιού ανά ποτήρι είναι κατά μέσο όρο, ανάλογα και με το είδος του κρασιούν, σε 79 kcal (χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο) , 3,3 γρ.  υδατάνθρακές, 0,2 γρ. πρωτείνες , 0 γρ. λιπαρά και αιθυλική αλκοόλη 9,6 γρ.    
Συνοψίζοντας, το κρασί αποτελεί ένα πολύτιμο ποτό με υψηλή διατροφική αξία χάρη στις ουσίες που διαθέτει που λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων αλλά και στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Θεωρείται απαραίτητη η ήπια κατανάλωσή του, στα πλαίσια μιας μεσογειακής διατροφής, καθώς τα επιτρεπόμενα όρια είναι 2 ποτήρια/ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες ενώ το θερμιδικό φορτίο που διαθέτει είναι χαμηλό. Εξάλου, όπως λέγανε και οι Αρχαίοι Έλληνες «οίνος ευφραίνει καρδίαν».


ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΛΕΠΕ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΒSc
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

3 σχόλια: