Σελίδες

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκέψιμα οινοποιεία στον Ελληνικό χώρο....

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ - Κοκκινοχώρι Καβάλας


Το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι επισκέψιμο σε όλους όσους θα ήθελαν να το γνωρίσουν από κοντά. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον αμπελώνα του Κτήματος που περιβάλει το οινοποιείο καθώς και να ενημερωθεί για την ιστορία των κρασιών και αμπελώνων της περιοχής, αλλά και για τις νέες μεθόδους παραγωγής, όπως η σύγχρονη βιολογική καλλιέργεια.
Η ξενάγηση μπορεί να συνεχιστεί στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης, στα υπόγεια κελάρια και στις αίθουσες υποδοχής και συνεδριακών εκδηλώσεων. Τέλος ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει και γευστική δοκιμή των κρασιών του Κτήματος στην ειδική αίθουσα γευσιγνωσίας. Στα πλαίσια της προσπάθειας για μια ευρύτερη επαφή του κόσμου με τον χώρο του κρασιού, το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι ενεργό μέλος της ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. (Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνων Βορείου Ελλάδος) και συμμετέχει σε ποικίλες δραστηριότητες για το σκοπό αυτό.

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Επανομή


Το Κτήμα Γεροβασιλείου υποδέχεται στους χώρους του τους οινόφιλους, αλλά και όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού. Βρίσκεται στην Επανομή, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον αμπελώνα, να δει τους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης καθώς και να επισκεφτεί τον χώρο του μουσείου. Τέλος έχει τη δυνατότητα στις ειδικές αίθουσες γευσιγνωσίας του οινοποιείου, με θέα τους αμπελώνες, να δοκιμάσει επιλεγμένα κρασιά του κτήματος. 
Στόχος του κτήματος είναι να προάγει το κρασί ως πολιτιστικό αγαθό και  στα πλαίσια αυτά δέχεται επισκέψεις και από πολλά σχολεία, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μικροί μαθητές ενημερώνονται σε κατάλληλα διαμορφωμένο και με σύγχρονα μέσα εξοπλισμένο χώρο, για τη σωστή κατανάλωσή του. Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε.) ενώ συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και προγράμματα τουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

ΚΤΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣ - Γεράνια Όρη


Με έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, η Eva Boehme και o Χάρις Αντωνίου ένωσαν τα ονόματα τους και τις δυνάμεις τους για να βαφτίσουν τα διάσημα ποιοτικά κρασιά τους. Προερχόμενοι και οι δύο από τον επιχειρηματικό κόσμο, με γνώση της αγοράς, η Eva και ο Χάρις με έμφαση στις ελληνικές αξίες και παραδόσεις δημιούργησαν έναν παραδεισένιο αμπελώνα στις πλαγιές των Γερανίων, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.
Ειδικά για τους οπαδούς της φύσης και των περιπάτων, το Κτήμα Εύχαρις προσφέρεται για μια απολαυστική βόλτα μέσα στα 400 στρέμματα της καταπράσινης γης και αμπελώνων, περνώντας από ένα γραφικό ρέμα και  καταλήγοντας στους χώρους  της  γευσιγνωσίας. Λόγω της ιδανικής θέσης του, συχνά διοργανώνονται σχολικές εκδρομές και εξορμήσεις  για extreme sports στα γειτονικά Γεράνεια όρη ,με ορμητήριο το πανέμορφο κτήμα.

ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ - Αρχαία Νεμέα


Το Κτήμα Παλυβού καινοτομεί, εστιάζοντας στην ανακάλυψη εκείνων των εμπειριών, που θα προσφέρουν στον επισκέπτη μία τελείως διαφορετική νότα στην τουριστική του περιπλάνηση. Στο φιλόξενο οινοποιείο του, στην Αρχαία Νεμέα, μόλις μία ώρα από την Αθήνα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων, το «Μπορντό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με αμπελοκαλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων.
Ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στη διαδικασία παραγωγής του κρασιού μέσω μιας διαδρομής που διαπερνά τον αμπελώνα και την αμπελοοινική καλλιέργεια, συνεχίζει στο οινοποιείο και εξελίσσεται στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 300 δρύινα βαρέλια Γαλλικής και Αμερικάνικης δρυός.
Εκτός από την κλασική ξενάγηση στους ιδιόκτητους Αμπελώνες του Κτήματος και το Οινοποιείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε γευστικές δοκιμές και γευσιγνωσία παλαιωμένων κρασιών, σε σεμινάρια γευσιγνωσίας, γεύματα στο οινοποιείο, καθώς και να προμηθευτεί τα κρασιά με ειδική έκπτωση.

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ-Κοκκινόγεια Δράμας


Το οινοποιείο, είναι ένα κτίσμα μοντέρνο και πρωτοποριακό, έκτασης 3.000 τ.μ και βρίσκεται στη Δράμα. Είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Χατζήνα και χαρακτηρίζεται από τη minimal αισθητική του και τις μοντέρνες, λιτές γραμμές του, παραπέμποντας ευθέως στη φιλοσοφία του Νέου Κόσμου. Πέρα από τον σχεδιασμό, το κτήμα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό οινοποίησης. Ο εξοπλισμός αυτός, επιλέχθηκε με βάση την αρχή της ελάχιστης δυνατής καταπόνησης του σταφυλιού, του μούστου και του οίνου , έτσι ώστε να μην του στερεί σε καμία φάση τη δυνατότητα έκφρασης των χαρακτηριστικών που είχε αποκτήσει από το αμπέλι.
Το Κτήμα Παυλίδη ως επίσης μέλος της Ε.Ν.Ο.Α.Β.Ε. (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδας).

ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ-Τρίπολη

Tο Kτήμα Tσέλεπου ξεκίνησε τη λειτουργία του σαν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Δημιουργήθηκε το 1989 από το Γιάννη και την Aμαλία Tσέλεπου, όταν φύτεψαν τα πρώτα κλήματα καμπερνέ σοβινιόν και μερλό στις παρυφές του όρους Πάρνωνα, 14 χιλιόμετρα από την Tρίπολη.
Σήμερα, το Kτήμα Tσέλεπου αναπτύσσεται σε 250 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και 100 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών, με κύρια πλεονεκτήματα τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη, γνωστά για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Πλέον το κτήμα εξάγει το 40% της παραγωγής του, κυρίως στη Γερμανία, στην Kύπρο, στις HΠA, στον Kαναδά, στο Bέλγιο, στην Eλβετία, στην Iαπωνία και στο Hνωμένο Bασίλειο. Όταν όλοι οι αμπελώνες του κτήματος θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, εκτιμάται ότι το οινοποιείο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 355.000 φιάλες ετησίως.


ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ - Ανδριανή Δράμας

ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ - Καπανδρίτι

 

Εκτός από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην περιοχή της Ανδριανής Δράμας, λειτουργεί και το Κτήμα Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι, μόλις μισή ώρα από την Αθήνα.  Σε έκταση 10.500 τ.µ. υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και εµπνευσµένης πολυτέλειας, βρίσκεται ένας υπερσύγχρονος πολυχώρος µε επίκεντρο την φιλοξενία εκδηλώσεων Πέρα από την παραγωγή, ο επισκέπτης του κτήματος μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους, να δοκιμάσει τα προϊόντα ή ακόμα και να  συνδυάσει κοινωνικές ή επαγγελµατικές του εκδηλώσεις µε τη µύηση στη δηµιουργία και στην απόλαυση του κρασιού.

Highlight: Εκκλησία Αγ. Κωνσταντίνου & Έλένης όπου γίνονται τελούνται μυστήρια γάμου και βάφτισης.

 

ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ - Μέτσοβο

Το οινοποιείο στο Μέτσοβο, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στον κόσμο του κρασιού, στην ιστορία του οινοποιείου και στη διαδικασία της οινοπαραγωγής. Η ξενάγηση ακολουθεί μια μοναδική εικαστική διαδρομή στα κελάρια του οινοποιείου με χρήση οπτικοακουστικών μέσων και τη συμβολή ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή των κρασιών.

 

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ – Νάουσα/Αμύνταιο


Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα Κτήματα στη Νάουσα και το Αμύνταιο, μόνο κατόπιν επικοινωνίας. Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στους αμπελώνες και στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων, δοκιμή κρασιών, ενώ  δίνεται η δυνατότητα αγοράς σπάνιων σοδειών που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η επίσκεψή στο οινοποιείο μπορεί να συνδυαστεί με δραστηριότητες και διαδρομές μέσα και γύρω από την πόλη της Νάουσας ή και εξερεύνηση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής του Αμυνταίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου