Σελίδες

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η chef Ντίνα Νικολάου προτείνει ένα πιάτο, Κατσικάκι ρολό γεμιστό , για να συνοδεύσετε το Αγιοργίτικό σας...

Ένα κυριακάτικο γιορτινό πιάτο που συνοδεύεται τέλεια, με ένα αγιοργίτικο κρασάκι, καλή διάθεση και παρέα!
Χρόνος προετοιμασίας: 15’, Ψησίματος: 2 ώρες, Αναμονής: 15΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 - 6 μερίδες)
1 κατσικίσιο μπούτι, με βάρος 1 ½ κιλό χωρίς το κόκαλο (ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και να το ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να το φτιάξει σε πλατύ μεγάλο κομμάτι)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
1 φλιτζάνι (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι (100 ml) νερό
1½ κιλό μικρές πατάτες για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες (αν δεν βρείτε μικρές, αγοράζετε απλές πατάτες, όσο πιο μικρές μπορείτε, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε κυδωνάτες)
Για τη γέμιση
2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια
1 ματσάκι ρόκα (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένη
250 γρ. κατίκι Δομοκού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C.
Απλώνω το ξεκοκαλισμένο μπουτάκι σε μια επίπεδη επιφάνεια και το ισιώνω καλά. Τα αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα και το πασπαλίζω με την πάπρικα.
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη ρόκα, το κατίκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.
Για το ρολό: Απλώνω το μείγμα της γέμισης στο απλωμένο μπουτάκι. Τυλίγω το μπουτάκι σε ρολό και το δένω σφικτά με σπάγκο μαγειρικής, σε κοντινά διαστήματα. Το βάζω σε ένα βαθύ και μεγάλο ταψί (ιδανικά στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί της κουζίνας) και το περιχύνω με το κρασί, το ελαιόλαδο και το νερό. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για 1 ώρα.
Μόλις περάσει η 1 ώρα, βγάζω το ταψί από το φούρνο, βάζω τις πατάτες γύρω από το ρολό και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι πατάτες και ρολό να μαλακώσουν καλά. Αν το νερό σωθεί στη διάρκεια του ψησίματος, ρίχνω λίγο ακόμα, ζεστό.
Αφήνω το ρολό να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρώ τους σπάγκους, κόβω το ρολό σε φέτες και το σερβίρω, συνοδεύοντας με τις πατάτες.
Από εμένα καλή επιτυχία!…
Για περισσότερες γευστικές απολαύσεις επισκεφτείτε το www.dinanikolaou.gr

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη συνταγή, ολα ελληνικά υλικά και με το κρασάκι γιάμι γιάμι, δεν βλέπω την ώρα να το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά υπέροχη συνταγή!Μας άνοιξες την όρεξη!!!
    Σχετικά με το Αγιωργίτικο μπορεί επίσης με ευκολία να «καλύψει» οινικά ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινής ελληνικής κουζίνας, όπως: μαγειρευτά, μακαρονάδες, λαδερά με κόκκινη σάλτσα, τυριά και αλλαντικά, ακόμα και καθημερινά κρεατικά, όπως μπιφτέκια, κεφτέδάκια, σουτζουκάκια κ.λπ., συνταγές δηλαδή που εμείς οι Ελληνες απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή